2009. július 27., hétfő

Péma Ling


Georges Bess, évekkel a Jodorowsky mesterrel közösen megálmodott Fehér Láma után, 2005-ben újra egy Tibetben játszódó rajzregénnyel tűnt fel. Annak idején a Fehér Láma egy rendező és egy Ladakhban és Tibetben járt művész találkozásából született. Film végül nem lett a történetből (ahogyan tervezték), csupán egy gyönyörű képregény. Bessnek ez több volt egy egyszeri kalandnál. Harminc évvel ezelőtti útja óta szinte minden évben elutazik Dharamszalába, azaz folyamatos a kapcsolata Tibettel.


2005 májusában jelent meg a Péma Ling első része (De larmes et da sang), majd azóta mindig tavasszal vagy nyáron jön a következő. Idén nyáron jelenik meg az ötödik rész (Katouk le Tulpa), ami talán az utolsó a sorban (bár a hat rész az idevágó hagyományok ismeretében valószínűbb). A kiadványok eddig csak franciául és hollandul olvashatóak, az angol nyelvű kiadást gondolom majd csak a sorozat befejezése után várhatunk, amikoris a teljes mű már két nagyobb albummá szerkeszthető.

A Péma Ling egy korán megárvult tibeti lány története. Az életút kalandos és itt-ott kellően drámai, csupán a misztikum kevesebb, mint a Fehér Lámában. Képileg garantált a korábban már megszokott és megkedvelt minőség és stílus. A tibeti szaga lehetséges kulcsfogalmai: kolostorok harcművészete, korrupt lámák, kínai megszállók, csaták, háború...7 megjegyzés:

 1. Péma Ling, n°1 De larmes et de sang.
  http://rapidshare.com/files/160969468/Pema1.cbr

  Péma Ling, n°2 Les guerriers de l'éveil.
  http://rapidshare.com/files/160969909/pema2.cbr

  Péma Ling, n°3 Yamantaka, seigneur de la mort.
  http://rapidshare.com/files/160968939/pema3.cbr

  VálaszTörlés
 2. A "Péma" az írott tibeti Pad-me lenne?

  VálaszTörlés
 3. A hasonló nevű tertön nevéből kiindulva a Péma Ling az pad-ma gling (པདྨ་གླིང་). Tehát igen.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm!

  Annakidején az egyetem első évében kötelező volt a klasszikus tibeti, de ennek mindenki keményen ellenállt...Most már bánom, hogy nem tanultam rendesen :(

  VálaszTörlés
 5. Pedig a klasszikus tibeti annyira nem nehéz (mint amennyire pl. a japán lehet).

  VálaszTörlés
 6. Gondoltam, hogy újra kéne foglalkozni a tibetivel, de előbb a klasszikus japánt-kínait, sumért és koreait kell elsajátítanom :(

  VálaszTörlés
 7. Pema Ling - Tomes 1 à 5:

  http://www.megaupload.com/?d=B18R2HWP
  http://www.megaupload.com/?d=PDE2N4KP
  http://www.megaupload.com/?d=9U957UB5

  Password: pinky

  VálaszTörlés