2009. február 5., csütörtök

Ghost Rider of Tibet




Tibet megjelenése a modern amerikai képregényekben egy vizsgálandó jelenséggé kezd terebélyesedni. Évekkel Batman után, mostanában egyre több szupernaturális hérosz teszi meg a maga himalájai kitérőjét: BloodRayne, Hulk, Wolverine, Ghost Rider...

Nem igazán ismerem a Marvel Comics Ghost Rider-ét, de azt tudom, hogy a lelkét a sátánnak eladó motoros kaszkadőr (Johhny Blaze) története a hetvenes években született, majd némi szünet után a lángoló motoros karaktere bár visszatért, de ekkor már Danny Ketch alakult át bosszúálló lidércmotorossá. Idővel mindketten egyszerre kaptak helyet a képregény-folyamban. Tavaly a Ghost Rider #28-ban érdekes fejezethez érkezett a történet: Blaze Tibetben (Ngari régió) egy ismeretlen Szellemlovas nyomában jár, ám Ketch megöli, mielőtt Blaze megtudhatná annak titkát (hogy mi lehetett a titka és miért kellett meghalnia az most legyen mindegy). A képregényben a bosszú tibeti szellemét khrag 'thung (vérivó) néven említik a kínai katonák terrorja alól megmentett tibetiek, magát pedig Guru Dragpo-ként nevezi meg (Guru Dragpo Padmaszambhavának egy lángokban álló meditációs alakja, ami időnként a vadzsrajána buddhizmus haragvó isteneinek khrag 'thung vagy Heruka nevű csoportjához van csapva). Mint fiktív haragvó istenség elmenne, ám ez a tibeti szenvedők helyett bosszút álló szerepkör elég abszurd, de nyilván nem is a hitelesség vagy annak hiánya a lényeg az egészben, hanem maga a Ghost Rider Saga-ba szőtt rövidke tibeti szál.


2 megjegyzés:

  1. talan az elso a "Tintin Tibetben" darab. nemreg vettem meg tibetiul :)

    VálaszTörlés
  2. A Tintin Tibetbent nagyon bírom. Nekem sajnos csak angol verzió van meg... :(

    Igen, elég valószínű, hogy a Tintin volt az első Tibetben / Himalájában járt képregénykarakter. Például Batman csak 81-ben járt arrafelé először.

    VálaszTörlés