2009. július 27., hétfő

Péma Ling


Georges Bess, évekkel a Jodorowsky mesterrel közösen megálmodott Fehér Láma után, 2005-ben újra egy Tibetben játszódó rajzregénnyel tűnt fel. Annak idején a Fehér Láma egy rendező és egy Ladakhban és Tibetben járt művész találkozásából született. Film végül nem lett a történetből (ahogyan tervezték), csupán egy gyönyörű képregény. Bessnek ez több volt egy egyszeri kalandnál. Harminc évvel ezelőtti útja óta szinte minden évben elutazik Dharamszalába, azaz folyamatos a kapcsolata Tibettel.


2005 májusában jelent meg a Péma Ling első része (De larmes et da sang), majd azóta mindig tavasszal vagy nyáron jön a következő. Idén nyáron jelenik meg az ötödik rész (Katouk le Tulpa), ami talán az utolsó a sorban (bár a hat rész az idevágó hagyományok ismeretében valószínűbb). A kiadványok eddig csak franciául és hollandul olvashatóak, az angol nyelvű kiadást gondolom majd csak a sorozat befejezése után várhatunk, amikoris a teljes mű már két nagyobb albummá szerkeszthető.

A Péma Ling egy korán megárvult tibeti lány története. Az életút kalandos és itt-ott kellően drámai, csupán a misztikum kevesebb, mint a Fehér Lámában. Képileg garantált a korábban már megszokott és megkedvelt minőség és stílus. A tibeti szaga lehetséges kulcsfogalmai: kolostorok harcművészete, korrupt lámák, kínai megszállók, csaták, háború...