2009. július 23., csütörtök

A tisztelet tisztelete

A tisztelet tisztelete – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítás nem csupán hittudományi, hanem történeti, földrajzi, etnográfiai, művészeti tárgyú művekből válogatva mutatja be a világ vallásait, az egyes kultúrák hitét, erkölcsét és Isten-tiszteletét; tisztelve a mások tiszteletét. A kiállítás 2009. július 22. és október 22. között (vasárnap kivételével minden nap) ingyenesen látogatható a szegedi Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

"Az október 22-ig látható tárlat nem csupán hittudományi, hanem történeti, földrajzi, etnográfiai, művészeti tárgyú művekből válogatva mutatja be a világ vallásait, az egyes kultúrák hitét, erkölcsét és Isten-tiszteletét - mondta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet a kiállítás rendezője. (...) A szakember hangsúlyozta, a tárlat nem vallástörténeti kiállítás, inkább az emberek személyes vallásgyakorlását mutatja be, így a kötetek többsége a szertartások képeit, leírásait tárja a látogatók elé, és bemutatják különböző vallások ima-, zsoltáros- és énekeskönyveit is. A tárlókban látható kötetek egyik legérdekesebb darabja az 1762-ben Rómában, pápai kiadásban megjelent tibeti nyelvkönyv Antonio Giorgitól, melynek egy példányát Kőrösi Csoma Sándor kapta ajándékba. A híres kutató ebből a könyvből ismerkedett meg először a tibeti kultúrával, és élete végéig rendszeresen forgatta is e művet."

Az Alphabetum Tibetanum izgalmasabb lapjaiból a NYPL Digital Gallery oldalán találni némi ízelítőt. Nem tudni, hogy mit láthatunk majd belőle a szegedi kiállításon, de a SZEGEDma fotói alapján sok más izgalmas könyv is szerepel a tárlaton.

3 megjegyzés:

  1. Ez jo kis kiallitasnak igerkezik!

    VálaszTörlés
  2. A kiállításon a kötet a címlapnál és a kihajtható 'Figura mundi' metszettáblánál van nyitva, de látható poster-méretű nagyításban a 'Cyclus transmigrationum'ábra is.
    szne

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Ez nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés