2009. május 12., kedd

Yama Camera

Wayne Martin Belger a Camera Obscura (magyarul lyukkamera) megszálottja. Lenyűgöző munkái sosem csupán egyszerű kamerák, de nem mellékes, hogy gépei valóban funkcionálnak, és csakis a velük készített képekkel válnak teljessé a műalkotások. Emberi koponyát már másodszor használ kameraként. Korábban Third Eye néven készített kamerát egy 13 éves lány 150 éves koponyájából. Ezúttal egy tibeti láma által megáldott koponya az alapanyag (állítólag az 500 éves koponya egykor egy tibeti szerzetesé volt). Szebb talán lehetett volna, érdekesebb nemigen.
Yama a buddhizmusban és a hinduizmusban a holtak bírája, a halál ura. Alakját gyakran indokolatlanul - s indokolatlan formában – kötik össze a Shmashana Adhipati (Chitipati) párossal, és talán ezért (vagy nem), a kamera inkább idézi a temetők dicső urait, mint a holtak félelmetes bíráját, de ez talán mindegyis.




A Yama Camera az emberi koponyán kívül a következőkből áll: aluminium, titán, réz, bronz, acél, ezüst, arany, higany, türkiz, 4 zafír, 3 rubin (Yama homlokán egy 5000 dolláros darab figyel...), 9 opál, homok, vér...



Káli 21. századi interpretációja, ahogy azt Belger elképzelte, és ahogyan azt Yama látta. (Yama koponyája két különálló kamerát rejt, azaz háromdimenzióban "lát", így a vele készített képek ilyen "kettősek".)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése