2007. augusztus 28., kedd

Beowulf & Grendel

Ősszel mutatják be Robert Zemeckis Beowulf filmjét. Nagy várakozás előzi meg a produkciót (nem a részemről). Az előzetes alapján egy fantasy filmet faragtak Beowulf történetéből. És ha ez nem lenne elég, Beowulf: Prince of the Geats címmel is fut egy project. Évekkel korábban Sturla Gunnarsson izlandi születésű kanadai rendező Beowulf & Grendel cím alatt dolgozta fel a történetet és nem is akárhogyan.



Beowulf a mai Svédország délnyugati részén élt gaut (más átírásban geat) törzs mitoepikus hőse. A tetteit megéneklő eposz a 7. sz. végén vagy a 8. sz.-ban keletkezett, de a kézirat melyből ismerjük kb. 1000 körül íródott. Beowulf a történetben szörnyek legyőzője. Ebbéli kiválóságát három alkalommal kell bizonyítania. Ellenfelei mindig erősebbek a korábbinál, és az utolsó végül halálos sebet ejt rajta. A történet számos izlandi sagával mutat rokonságot (a viadalok vagy Beowulf alakja). A ránk maradt kézirat már a kereszténység hatását tükrözi. Első ellenfelét, Grendelt sátáni vonásokkal ruházzák fel, Beowulf pedig keresztény megszabadítóként tűnik fel.



A filmhez óvatosan közelítettem. Hamar kiderült, hogy számos pozitív tulajdonsággal bír. A legfontosabbak röviden:
A forgatókönyv alapos, az eredeti vázra egy nagyon jó történetet húztak. Értelemmel tölti ki a hézagokat és roppant ügyesen bánik az eposz kései keresztény betoldásaival.
A dán királyt az egyik legjobb/legnépszerűbb skandináv színész, Stellan Skarsgård játsza, aki alakításával — ha a forgatókönyv nem lenne elég erős — egymaga is ki tudná emelni a filmet az eposzfeldolgozások sovány tömegéből.
A filmet Dánia helyett Izlandon forgatták. A tájak egészen hihetetlenek (tulajdonképpen ez volt az ami révén ráakadtam a filmre).
A film zenéjéért, a nyolcvanas években a Psychic TV-vel és a Current 93-vel rendszeresen kollaboráló Hilmar Örn Hilmarsson okolható.



Úgy hírlik, hogy a hangzatos Beowulf - A hős és a szörnyeteg címmel az egyik kereskedelmi csatorna is sugározta a filmet. Trailert ezúttal nem mellékelek, ugyanis rettenetes, nem is kicsit. A film viszont tényleg jó.

Beowulf & Grendel – official
Beowulf & Grendel – imdb.com

1 megjegyzés: