2010. szeptember 11., szombat

Homokmandala és Csham tánc


Homokmandala szertartás
A szertartás kezdete: 2010. szeptember 13. 18h
Cím: Magyar Kultúra Alapítvány székházának Deák terme (térkép)
A homokmandala készítése megtekinthető szeptember 19-ig.
Zárószertartás, menettel a Duna partjára: 2010. szeptember 19. 18h
A homokmandalát a dél-indiai Gaden Jangtse kolostor négy szerzetese (Antu, Lobsang Jampa, Urgen Tsering és Sonam Choda) készíti. A szerzetesek nap mint nap újabb részeit készitik el a mandalának, majd a szertartás végén a mandalát rituálisan megsemmisítik. A szertartás végén – amint az 1994-ben, 1998-ban és 2008-ban Avalókitésvara, 1996-ban Vadzsrabhairava homokmandalájának, 2006-ban a Guhjaszamádzsa homokmandala elkészülte után Budapesten is látható volt – a homokmandalát rituálisan megsemmisítik, azaz a mandala készitéséhez használt homokot és port egy tiszta folyóba vagy tóba szórják, ezzel is a múlandóságra emlékeztetve bennünket. A homok egy másik részét áldásként szétosztják.
A négy szerzetes, a XIV. dalai láma tanításai után a Budapest Sportarénában mindkét napon csham táncot mutat be. (Gelle Zsóka írása a csham táncról)

(a videó a Ganden Jangtse-i szerzetesek 2009-es torontói szertartásán készült, a fenti fotó pedig innen van )
A XIV. dalai láma magyarországi látogatásához kapcsolódó kulturális programok teljes sora és azok részletei az esemény hivatalos oldalán megtalálhatók. Ezek közül párat itt külön kiemelek a hatékonyság (az infók könnyebb továbbosztása, terjesztése) jegyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése