2010. szeptember 11., szombat

A Himalája kincse

A tibeti buddhizmus táncai, énekei, szertartásai


Időpontok és helyszínek:
2010. október 16. 13-15h, Zalaszántó, Béke Sztúpa (térkép)
2010. október 17. 11h, 15h, Budapest, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (térkép)

Aki két éve ott volt a ladakh-i Phyang kolostor szerzeteseinek tradicionális táncokat és szertartásokat bemutató előadásaik valamelyikén, az egészen biztosan nem hagyna ki egy újabb hasonló élményt.
A szertartásokat ezúttal is a Drikung Kagyü hagyományvonal lámái mutatják be. Nyolc szerzetes és két világi érkezik Ladakhból. A résztvevők egy többhónapos európai körutazás keretében mutatnak részleteket a tibeti buddhizmus kultúrájából, amelyben minden tantrikus rituálénak, éneknek, maszkos-álarcos táncnak, cselekedetnek mély jelentése van és mindegyik élő alkotóeleme a napi gyakorlatnak a tibeti buddhista kolostorokban.

Program:

Achi-hívás

Achi Chökyi Drölma a buddhista tanítások és különösen-főleg a Drikung-Kagyu-tradíció védőjeként nyilvánult meg. Ezzel a különböző hanszerekkel kísért hívással Achi áldását kérik a napi tevékenységekhez.

Mahákála-maszkostánc
Minden Buddha eredeti bölcsességének haraggal teli megnyilvánulása Mahákála védőistenség. A táncmozdulatok a spirituális erőt fejezik ki, mellyel minden nehézséget legyőznek.

Feketekalap-tánc
Ez az erőteljes tantrikus tánc szimbolizálja a külső akadályok és a belső zavaró érzelmek legyőzését, amelyek a sokrétű szenvedés okai.

Geszár király
A Tibet és Ladakh területén Geszár-monda néven ismert eposz megjelenítése. Az eposz a 11. századi Ling királyról, a nagy hadvezérről, Geszárról szól.

Chöd–meditáció
A Chöd egy tantrikus módszer a spirituális eredmények összegyűjtéséhez. Nagyon szokatlan meditáció, amely a testi és lelki jó közérzethez járul hozzá.

A nomádok zenéje és énekei
Ezek a dalok és zenék a ladakhi nomád lakosság hétköznapjait tükrözik, melyek a Himalája állataival és a természettel való teljes harmóniát jelentik.

Acharya-maszkostánc
Acharya egy szanszkrit szó, jelentése „Nagy Tudós”. Ez a tánc nemcsak a vallási ünnepségek eleme, hanem sok világi alkalommal is közvetíti az örömöt és jókedvet.

Szarvas tánc
A szarvas fontos védelmező a különböző istenségek kíséretében. Tibetben nagyon kedvelt ez a kreatív tánc a gyors, kifejezőképes mozdulataival.

Kunrig - az istenségek jelbeszéde
A Kunrig a negatív karmától való megtisztulás érdekében végzett tantrikus gyakorlat. A szöveg minden szavát tiszta tudattal kell előadni, egyhegyűen meditálva, s testileg az istenségek titokzatos jelbeszédét átérezve. A szerzetesek a Buddhák tradicionális ruháit és ékszereit felöltve, meditáló pózba helyezkednek el és a testükön, beszédükön, tudatukon keresztül kommunikálnak az istenségekkel.

Jókívánság, imádságok
A rendezvény végén jókívánság imádságok hangzanak el, amelyek előrelépést hoznak az életünkben és a spirituális fejlődésünkben.


A lámák a Tserkarmo kolostorból érkeznek, mely Ladakh-ban Tingmosgang városka sziklái között fekszik. A városka a régi ladakhi királyok második lakhelye volt. Már több mint háromszáz éve szolgál fontos központként a buddhista tanítás gyakorlására és tanulására.
A résztvevő szerzetesek kulturális hagyományaik megismertetését és a tanítások terjesztését igyekeznek összekötni társadalmi és közhasznú feladatokkal. Ennek része a mostani programsorozat is Európában, amelynek során szeretnék megismertetni a közönséggel céljaikat. Fellépéseik bevételéből a következő években sztúpát, imaházakat kívánnak létesíteni, valamint restaurálnák a régi kolostorépületeket és a bennük látható csodálatos falfestményeket. Szeretnék tovább támogatni a környezet- és klímavédelmi programjaik fejlesztését is. A kolostoregyüttesben továbbépítenék az öregek otthonát, ahol a közösség idősebb tagjai számára az utolsó életszakaszukban szeretetteljes egészségügyi ellátást és spirituális kíséretet biztosítanak. Egyedi támogatással szeretnének oktatási alapképzést lehetővé tenni gyerekek, nővérek és szerzetesek számára Ladakhban és a száműzött tibetieknek Indiában.
Az új épületek építését és a régiek restaurálását egy fotósorozaton keresztül lehet követni a Picasa-n. A sztúpa és az új épületek avatását 2011 augusztusában tervezik.


A XIV. dalai láma magyarországi látogatásához kapcsolódó kulturális programok teljes sora és azok részletei az esemény hivatalos oldalán megtalálhatók. Ezek közül párat itt külön kiemelek a hatékonyság (az infók könnyebb továbbosztása, terjesztése) jegyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése