2009. szeptember 30., szerda

Yoko Nishi koncert



A Japán-Magyar Barátság Évad keretében Yoko Nishi koto-művész koncertje lesz október 28-án és 29-én a Merlin színházban. További információk az eseményről a színház oldalán.

2009. szeptember 29., kedd

Sunn O))) a hajón

Október 27-én, kedden az A38-on lép fel a Sunn O))). Előzenekaruk az Eagle Twin, a jegy ára 3000/3500 Ft.

"A tartós figyelem egy elveszett művészet. A mai szórakozás a Blackberry-kkel és az iPhone-okkal nehézzé teszi, hogy elérjük az embereket, akiket folyamatosan élmények bombáznak. Nem tudatosan lázadunk ez ellen, de büszke vagyok rá, hogy állást foglalunk. Öt percnél hosszabb dalokkal ez ma egy állásfoglalás, ráadásul mi csak négy dalt teszünk egy lemezre. Nem teszünk fel a netre két perces mp3 részleteket sem. Azt akarjuk, hogy az emberek egészében hallgassák meg a számokat."

"A csapat egyik elve, hogy a hagyományos verze-refrén szerkezetektől különbözőt nyújtson. Akár élőben, akár felvételen, valami kihívót és eltérőt akarunk adni. Ha az emberek ettől el tudnak indulni egy másik irányba vagy önkívületbe kerülnek, kikapcsolódnak a hétköznapi életből valahogy, azt hiszem, ez jó. De itt nincs semmi szándékosság, habár ahogy csináljuk, elősegíti ezt."


Justin M. Norton interjúja Greg Andersonnal magyarul a Gothic.hu-n olvasható.

2009. szeptember 24., csütörtök

Kínai filmhét

Holnaptól Kínai filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Mind a hét film érdekes, de kettő kiváltképp:

A néma szent kövek (Lhing vjags kyi ma ni rdo vbum / The Silent Holy Stones)
dokumentumfilm, 102 perc, 2005
Rendezte: Wanma-caidan
Szereplők: Danpei Lama, Quhuancang Buddha, Quesai, Sanmu-dan



Egy fiatal szerzetes rákattan a televízióra, elhanyagolva spirituális feladatait. Úgy tűnik, a civilizálódó világ kihívásai mellett nehéz fenntartani az évezredes hagyományú szerzetesi életformát. Kis Láma rövid látogatásra érkezik haza. Felfedezi a tévét és a mitológiai történeteket feldolgozó VCD-ket és a fejébe veszi, hogy megmutatja őket a mesterének. A mozgókép akkora hatású, hogy a jó tanuló gyermek majdnem elkésik az újévköszöntő szertartásról. A filmcímben említett követ az utolsó kőfaragó aprólékos mozdulatokkal formálja, a fiút talán már a kolostoron túl várja a felfedezésre váró világ. A filmet témaválasztása, ritmusa és a szerethető szereplők zárják a szívünkbe.

Szeptember 25. péntek, 21.00, Csortos terem
Szeptember 27. vasárnap, 17.00, Csortos terem

A Potala Palota (The Potala Palace)
dokumentumfilm, 90 perc, 1998
Rendezte: Chen Zhen
Szereplő: Byams-pa-skal-bzang

A film narrátora hatvan éve él a Potalában, a tibeti buddhizmus központi jelentőségű templomában. Ahogy az építmény létrejöttéről mesél, kétség sem férhet hozzá, hogy az akkor 12 éves kisfiú számára az épület megpillantása egész életét meghatározó spirituális és esztétikai élmény maradt. A zarándokhelyként is szolgáló Lhásza völgye fölött a dombtetőn épített kastély a dalai láma téli lakhelye.

Szeptember 28. hétfő, 21.00, Csortos terem
Szeptember 30. szerda, 19.00, Csortos terem

2009. szeptember 17., csütörtök

The Impact of Hyphenation in Wasps



"A személyes halandóság, rendszerek és tradíciók állandótlansága, valamint a fizika és metafizika összefolyása adják a munkám, és elsődleges kutatási területem fő témáit; továbbá érdekel, hogy hogyan foglalkozunk ezekkel az egyetemes témákkal, akár egyénenként, akár csoportonként. Vizsgálom az emberi reakciót a halál elkerülhetetlenségére és a transzcendencia keresésére, és különösen izgatnak az utak, melyek elfogadják, kerülik vagy tagadják saját állandótlanságunk tudomását."




"Sok munkám az állandótlansággal, halandósággal és a buddhizmus nyugati terjedésével foglalkozik.

Egy darázs
(angolban a wasp megenged egy direkt utalást a w.a.s.p.-ra) megpróbál azonosulni egy arany Buddhával. Megszúrja azt fullánkjával, hogy egy utat találhasson belé, miközben cserébe őt fentről átszúrják egy akupunktúrás tűvel.

A globalizáció furcsa gyümölcsöt hoz."

Lee Henderson korábbi munkái közt több buddhista vonatkozású is van, én a "Bowing to Every Buddha" performansz-sorozatot bírom legjobban (további képek).

2009. szeptember 16., szerda

Buddha from Bugs




Inamura Yoneiji, egy 89 éves japán művész 20000 bogár teteméből 6 év munkával egy korrekt Buddha szobrot formázott...

2009. szeptember 15., kedd

opéra cinématique reload



Szemző Tibor–Sári László: Csoma - opéra cinématique
Előadja a Szemző Cinematic Music Company, mesélő: Törőcsik Mari
2009. október 7. szerda 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem / Művészetek Palotája

Jegyárak: 1100.- 1600.- 2200.- 3500.- Ft

"Csoma Sándor aztán egy nap ott állt végre magában a Himalájahegy tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát. De hogy éppen arra járt, eszébe jutott hirtelen az angol király. Egyszer, még nagyon régen, arra kérte őt az angol király, hogy ha a Himalájahegyre felér, kis időt szánjon rá, és olvassa ki a tibetiek könyvtárát.

Senkit az egész földkerekségen nem talált, aki képes lenne rá. Magyarázta akkor Csoma Sándornak a király, Csoma pedig szavát adta, hogy sort kerít rá.

Bement hát a szerzetesek egyik kolostorába, s megkérte őket, hogy nyissák ki a könyvtárt. Amikor kinyitották, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Azután fölállt, s igen erősen elgondolkodott.

A tibeti könyvek azt állították, hogy a látás számára nincs más, csak amit mutat neki a világ. Az pedig mind káprázat, valótlanság, mert örökös benne a változás. Mire megismerné az ember, már teljesen más. Csoma ezután sokat tűnődött azon, hogy miért érdekli ez az angol királyt. És egy kicsit aggódott is, vajon megérti-e egészen a tibetiek gondolatát. Visszaült hát a könyvekhez, és csinált a királynak egy jó nagy tibeti-angol szótárt. Hadd forgassa ő maga a könyveket, míg csak fel nem fogja, milyen tünékeny is a valóság."

2009. szeptember 12., szombat

little-swastika

A Modern Primitív mozgalom a primitív, törzsi kultúrák rítusait, testmódosító technikáit emelte át mai urbánus környezetbe. Fakir Musafar követője elsősorban az a viszonylag kevés művész, akik leginkább magát az emberi testet – főleg a sajátjukat – tekintik alapanyagnak. Azon művészek sorába illenek, akik keresik a tudat különleges (transz)állapotaihoz vezető utakat, amiket szintén messze, eredeti kultúrájukon kívül találnak meg.

Marc Riedmann alias little-swastika már kissrácként geometriai mintákat karcolt késsel a bőrébe, majd igen hamar a modern primitívek útjára lépett. Tetoválóként specializálódott a geometriai mintákra, pont tetoválásra és újabban nagy összefüggő fekete területekkel is nagyon szívesen dolgozik. Emellett a felfüggesztés és az indiai Kavadi nagy szerelmese, valamint kitartóan kampányol a mára sajnos a többség számára nemkívánatossá vált szvasztika mellett, és ha úgy adódik, akkor lealázza Uri Gellert mágikus képességeivel...






2009. szeptember 7., hétfő

Grünberg's Milarepa

Milarépa dalait már több nyugati kísérleti zenész is kézbe vette, mint különösen érdekes és nemes alapanyagot (bár a dalok jelentőségéhez, és a feldolgozásokban rejlő lehetőségekhez képest határozottan kevesen vállalkoztak rá). Sven Grünberg 1993-ban szentelt egy teljes lemezt a tibeti jógi dalainak. Grünberg akkora már neves ambient és progresszív elektronikus zenésznek számított. Korábbi lemezeinek (Mess, 1980; Hingus, 1981; OM, 1988) viszonylag nyers analóg elektronikus zenéje után ez egy meglepően gazdagon hangszerelt lemez. Gongok, kalimba, oboa, xilofón, taegum, taiko, tablák, csőharangok, és nem kevés további hangszer jelenti az észt nyelven megszólaltatott dalok zenei alapjait. A lemez a hetvenes évek elején induló német kísérleti zenészek későbbi munkáival említhető együtt.



Grünberg számos észt filmhez komponált zenét. A legtöbbet emlegetett ilyen munkája, a Kígyó-völgy átka (Klatwa doliny wezy, 1987), ami egy Távol-Keleten játszódó kelet-európai misztikus sci-fi.
Sven Grünberg jelenleg az Észt Buddhista Intézet bizottságának elnöke.