2007. december 10., hétfő

Tintin au Tibet



Májusban az egyik legnagyobb mozis hírnek számított, hogy Steven Spielberg és Peter Jackson rendezni fog egy-egy részt a készülő Tintin trilógiában (Spielberg egyébként nagy Tintin-rajongó és elmondása szerint Indiana Jones karakterét a belga kalandor ihlette). A filmek sajnos nem rajzfilmek lesznek (amire persze nincs is szükség, mert a kilencvenes évek elején egy ragyogó Tintin rajzfilmsorozat született), de hagyományos élőszereplős filmet se várjunk. Kétségkívül nagyon kiváncsi vagyok rá, de nem tudom, hogy bízzak-e abban, hogy a három rész valamelyike a Tintin Tibetben című történet lesz, vagy inkább az ellenkezőjét reméljem.



A világutazó riporter a mai napig a világ egyik legismertebb képregényalakja. Hergé (1907-1983) 23 Tintin történetet írt és rajzolt 1929-től haláláig. A Tintin Tibetben vált az egyik leghíresebb történetté. Állítólag Hergé egyik legkedvesebb epizódja volt. A történetet 1958-ban egy magánéleti krízis peremén, de sokkal inkább a mélyén, rémálmokkal együtt élve, nagyon rossz lelki állapotban kezdte írni. "Akkoriban egy igazi válságot éltem meg és álmaim is rendkívül lehangolóak voltak. Álmaimról jegyzeteket készítettem; emlékszem, az egyikben egy rámpák sorából álló toronyszerűségben voltam. Száraz levelek hullottak és elborítottak mindent." "Egy különös pillanatban, egy makulátlanul fehér hálófülkében, egy fehér csontváz jelent meg és megpróbált engem elfogni. És akkor azonnal minden fehér lett körülöttem." Hergé összeroppant. Egy neves svájci pszichiáterhez fordult segítségért, aki eltiltotta a munkától. Hergé úgy döntött, hogy a szakértői tanács ellenére nem hagy fel Tintinnel. Ez egy nagyon bátor és nagyon jó döntésnek bizonyult. A Tintin Tibetben Hergé válasza az őt megsemmisítéssel fenyegető problémákra. Részéről ez egy személyes nyilatkozat, a baráti kötelékek meg nem rontható értékének egy megfogalmazása. A történetben Tintin makacsul kitart barátja, Chang megmentése mellett, holott mindenki más biztos benne, hogy már nem él. A munka befejeztével megszűntek rémálmai és magánéleti problémáit is tudta kezelni.




Hergét már korábban is érdekelte a tibeti spiritualitás, a tibeti buddhizmus rejtélyessége. Számos forrást (fotók, írások) használt, hogy minél hitelesebben jeleníthesse meg történetének helyszínét. Az ötvenes években látta, ahogyan ezt a gazdag kultúrájú himalájai országot az expanzionista szomszédja brutálisan leigázza. Az események egyik csúcspontjakor, pár hónappal a Dalai Láma menekülése után fejezte be a Tintin Tibetbent. Ez a Tintin epizód akkoriban sokat segített abban, hogy a világ jobban megismerje Tibet kultúráját. Ezen érdemek okán Őszentsége a Dalai Láma 2006 júniusában a Fény Igazsága díjjal jutalmazta a Tintin-örökséget ápoló Hergé alapítványt. "Nagyon sok embernek a Tintin Tibetben volt az első találkozás Tibettel, a nép kultúrájával és csodálatos természeti adottságaival. A megjelenés óta generációk olvasták ezt a képregényt" - mondta el Simon van Melick, a Nemzetközi Tibetet Segítő Társaság képviselője. "Amikor kisfiúként először olvastam a képregényt, még nem értettem a beleszőtt iróniát: pont Tibetben, pont egy kínait keres" - mondta van Melick.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése