2007. augusztus 15., szerda

Milarepa




Másfél éve, a tavalyi Berlini filmfesztiválon való felbukkanása óta követem figyelemmel a Milarepa film sorsát. Fél éve úgy tűnt, hogy meg fog jelenni DVD-n (élt már az előrendelési lehetőség), majd ezt visszavonták a készítők. Most ősszel amerikai és kanadai mozikban fogják bemutatni és gondolom jövőre Európában is játszák majd. Bizonyos alternatív lehetőségeknek hála, tegnap este végre láthattam a filmet.
Úgy harminc éve készült már egy film Milarepáról. Most a bhutáni születésű Neten Chökling szerzetes és filmrendező vállalkozott hasonlóra. Ő két részben mutatja be Milarepa életét (az első rész eredeti címe: Milarepa: Revenge).
Az első részben a fiatal és tudatlan Mila Thöpagát családjának tragédiája a fekete mágia világába sodorja. Megalázott és szenvedő anyja kérését (parancsát?) teljesítve kitanulja a fekete művészetet majd pusztító viharok keltésével, emberéletek kioltásával bosszút áll az aljas rokonokon és az őket ért igazságtalanságok felett szemethúnyó falusiakon. Mila megretten tettétől és megfogadja, hogy élete hátralévő részében kizárólag a jót szolgálja. A film utolsó képein elindul, hogy felkeresse új mesterét, aki majd feltárja neki a Dharma nemes ösvényét. A nagy tibeti költő és yogi élete tökéletesen alkalmas arra, hogy film készüljön belőle. A jól ismert történet a megfelelő részletességgel és hűséggel van bemutatva és mindenképpen jó ötlet, hogy két részre bontva van elmesélve. A következő részt 2009-re ígérik. Várom a folytatást, mert a film valóban jól sikerült: a színészek hihetőek szerepükben, a zene és látvány rendben van, a történet nagyszerűsége meg adott.




Milarepa the movie – official
Milarepa the movie – MySpace
Milarepa the movie – imdb.com

2 megjegyzés:

  1. Magyar felirat a filmhez: http://www.opensubtitles.org/hu/subtitles/3162059/milarepa-hu

    VálaszTörlés
  2. http://rapidshare.com/files/65536402/_Neten_Chokling__English_Sub_.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/65539320/_Neten_Chokling__English_Sub_.part2.rar
    http://rapidshare.com/files/65542222/_Neten_Chokling__English_Sub_.part3.rar
    http://rapidshare.com/files/65545031/_Neten_Chokling__English_Sub_.part4.rar
    http://rapidshare.com/files/65548269/_Neten_Chokling__English_Sub_.part5.rar
    http://rapidshare.com/files/65551247/_Neten_Chokling__English_Sub_.part6.rar
    http://rapidshare.com/files/65553835/_Neten_Chokling__English_Sub_.part7.rar

    password: munda

    VálaszTörlés