2008. január 24., csütörtök

Angulimala

Újabb thai film, és nem is akármilyen. Erős történet erős képekkel. A film a buddhizmus, azon belül is leginkább a theravada iskola egy nagyon fontos korai alakjának történetét dolgozza fel. Angulimala könyörtelen gyilkosból lett arhát, története az egyik legnagyszerűbb buddhista példázat. A film a történetnek az általam jobban ismert/kedvelt változatával szemben nem az előző életekre, azaz a karmikus okokra, hanem Ahimsaka sorozatgyilkossá válásának, majd megváltásának részleteire koncentrál.



Ahimsaka (szenvedés nélküli) 2500 évvel ezelőtt született egy nemes család fiaként Taxilában. Származása ellenére gyilkossá válik — leginkább "mesterének" köszönhetően. Hamis tanítást kap: a létforgásból való megszabadulás reményében 1000 embert kell megölnie. Írtani kezdi a gonosztevőket. Hogy könnyebben tudja őket számolni, áldozatainak egy-egy ujját mindig magához veszi, és felfűzve, a nyakában hordja őket. Ekkortól kezdik őt Ujjfüzéres (Angulimala) néven rettegni. Miután elfogytak a gyilkosok és rablók, lemészárol mindenkit, aki az útjába téved. Az áldozatok száma eléri a 999-et. Ezredikként Buddhával találkozik.



Thaiföldön a konzervatív buddhista szervezetek tiltakoztak a film ellen, mert az eredeti szöveggel szemben hindu és teista elemeket tartalmaz és úgy vélték, hogy torzítja a buddhista tanításokat. A thai filmcenzúratanács elutasította a kérelmeket, ám ahhoz ragaszkodott, hogy a rendező vágjon ki filmjéből pár erőszakos jelenetet. Én elbírtam volna több véres jelenetet és kifejezetten jó ötletnek véltem a hinduizmus és buddhizmus közötti különbségek finom hangsúlyozását.
A filmet több neves filmfesztiválon vetítették sikerrrel. Hazájában több díjat is nyert. Nálam az utóbbi évek egyik legjobbja.

Angulimala — official
Angulimala — imdb.com
Angulimala — Wikipedia

Angulimala sutta

6 megjegyzés:

  1. na erre rákeresek

    VálaszTörlés
  2. lehet nem szép dolog, de kérekszépen valami fogódzót a film letöltéséhez, mert eddig nem találtam..

    VálaszTörlés
  3. Dobtam egy levelet a yahoo-s címedre

    VálaszTörlés
  4. Part 1 : http://www.megaupload.com/?d=WGBX0128
    Part 2 : http://www.megaupload.com/?d=BXSSGBX9
    Sub : http://www.megaupload.com/?d=RVFHPJ2K

    VálaszTörlés