2007. július 20., péntek

Phurpa & Lungta



Phurpa

A phurpa egy háromélű démonűző tőr a Himalája térség buddhista – és akár pre-buddhista –hagyományaiban. Nyele rendszerint egy dorje vagy lófejű tantrikus istenség Hayagriva, de számos egyéb változat is ismert. Készülhet fémből vagy fából.
A Phurpa (korábban Purbának írva) nevet viselő orosz csoport megidézi a Bön és a négy nagy tibeti buddhista iskola (Nyingmapa, Kagyupa, Sakyapa, Gelugpa) zenéit, szertartásait. A csoport tagjai (elsősorban: Alexey Tegin, Sviatoslav Ponomarev, Igor Yanchoglov) ehhez autentikus tibeti hangszereket használnak: rGaling, Dung-chen, Dung-dkar, rKangling, Drilbu, Damaru, Rolmo, rGna… Hagyományos értelemben a Phurpa semmiképpen sem tekinthető zenekarnak, így megújulás azaz még több külső hatás (formai megoldásokra gondolok) beengedése a zene "élvezhetősége" érdekében nem megengedett. A Phurpa, koncepciójának engedelmeskedve megmarad szigorú zenei puritánságban (nagyon jól van ez így), szabadabb zenei kísérletezgetésre a Lungta alkalmasabb.

Phurpa
Phurpa 2
Phurpa 3
Fényképek a Phurpa 2007 júniusi szertartásáról




Lungta

A lungta (loungta, lung-ta, rlung-rta) azaz szélparipa a neve Tibet egyik ősi jelképének. Többnyire imazászlók mintájaként találkozunk a lángoló ékkövet (norbu) hordozó ló képével.
A Phurpában is szerepet vállaló Igor Yanchoglov vezette csoport hasonló pontról indul, mint a Phurpa, ám merészebb annál. Szintén a Bön szertartások, a tantrikus tanítások és Tibet maga jelentik a magot, ám ezúttal egy egyedi szintézisre törekednek. Európai, szibériai, észak-amerikai zenei hatások is megjelennek, így néha az ambient vagy worldmusic felé sodródnak, de sosem lépnek túl egy bizonyos határt (persze mindenki máshol, a saját értékítélete szerint húzza meg ezt a határvonalat), nem válik ízléstelenné, hiteltelenné vagy kommersszé.
Igor Yanchoglov producerként autentikus buddhista szertartás zenék lemezen való megjelenését segíti. Számos kiemelkedően jó lemez fűződik nevéhez: Gyudmed Tantric Monastery - Buddha medicine ceremony, Gyudmed Tantric Monastery - Green Tara ceremony, Kopan Monastery - Roar of Yama, Mongolian Kuntse Monastery - Chöd.

Lungta
Lungta 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése