2008. augusztus 4., hétfő

A Himalája ösvényei




Holnaptól kezdi el a Duna Tv sugározni a Himalája ösvényei (Asian corridor in heaven) című hat részes koreai ismeretterjesztő sorozatot. A több díjat is nyert sorozat elsősorban a Kína és India közti ősi tea útra és a lovas karaván útra fókuszálva mutatja be a Himalája népeit.
Az első két rész tartalma:

2008. 08. 05. Kedd, 20:25
A Himalája ösvényei
1. rész: Az utolsó lovaskaraván
A Himalája hatalmas hegyeiben ősi ösvény fut. Tibeti lovaskaraván halad az úton, éppúgy, ahogy elődei haladtak évezredeken át. Lovak szállítják az árut a kínai Jünnan tartományba: gombát, gyógynövényt, szarut visznek, és cserébe teát, az éltető teát hozzák Tibetbe. Útközben is adnak-vesznek, sót cserélnek jakvajra, gyógyítanak, imádkoznak. A karavánút csodálatos és hajmeresztő tájakon át vezet, miközben legendák és hagyományok nyílnak meg és kötik össze a Himalája különböző népekeit.



2008. 08. 12. Kedd, 20:20
A Himalája ösvényei
2. rész: A zarándokút
Öt nomád jakpásztor indul útnak egy Szecsuán és Tibet határán álló apró faluból. Vállalkozásuk szinte emberfeletti: Lhászába, Tibet szent fővárosába zarándokolnak. Az út 2100 kilométer hosszú, és nem egyszerűen gyalog teszik azt meg a Himalája hóval-jéggel borított hatalmas hegycsúcsai közt és a végeláthatatlan fennsíkon: minden lépésnél földre borulnak, kifejezve ezzel teljes alázatukat. Naponta mindössze 6 kilométert tudnak így megtenni. Minden lépéssel nem is önmagukért, hanem minden élő lényért fohászkodnak. Útközben sebek, kínok, betegség, egy égi temetés, és végül a megtisztulás a zarándokok része. Végső céljuk és jutalmuk eljutni a tibeti buddhizmus ragyogó központjába, a Jokhang templomba, benne megpillantani a csodálatos Buddha-szobrot, és leborulni előtte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése