2008. január 18., péntek

Kaptárkövek a Bükkben




Nagyobb útjaink (Kambodzsa, Tibet ...) képeinek feldolgozása előtt/közben kisebb túráink képanyagait is igyekszem sorra venni. 2006 tavaszán jártunk a bükkaljai kaptárköveknél. Sajnos csak egy részét találtuk meg és nem sikerült a rövid időn belüli visszatérés sem. Talán majd idén tavasszal.

Kaptárkövek - fotó album

Kaptárkő – Wikipédia
Kaptárkövek / Bükki Nemzeti Park
Kaptárkövek / Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület
Kaptárkövek a Bükkben

"Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt. Ezt az álláspontot támasztja alá az, hogy egyes fülkékben valóban találtak méhviasz nyomokat, cáfolja viszont, hogy a fülkék tájolása sok esetben nem jó irányú, hátlapjuk pedig nem egyszer kifelé dől. Minden érv és ellenérv ellenére mégis innen származik a kaptárkő és kaptárfülke elnevezés.
Az Eger környékén megőrződött hagyománykincs szerint egy Szent István korabeli pogánylázadás elesett vezéreinek hamvait helyezték a fülkékbe.
A legújabb kutatások nyomán a népvándorlás kora és az Árpád-kor mitológiai öröksége mutatkozik meg ezekben a fülkés sziklákban, melyek a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. A kaptárkövek gyakran ősi kultikus helyek voltak, melyre az elnevezésük is utal: Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány, Kőasszony, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése