2007. szeptember 24., hétfő

Az Aggteleki-karszt barlangjai





"Oh, ti szükkeblü emberek, kik mindenben, örökké szabályokat kerestek és állittok, jertek ide és boruljatok térdre a szabálytalanság remeke előtt!
S mi az a szabály?
Semmi más, mint a sánta közép-szerűség mankója.
Soká tünődtem: mint eredhetett e barlang?
És kitaláltam.
Mikor a mennyországból kiebrudálták a pártos angyalokat, itt kezdték jövendőbeli lakásukat, a poklot, ásni; azonban itt nem boldogulván, másfelé fordultak. Képzelhetni, mint fáradtak a szegény ördögök e sikertelen munkában, izzadságuk még most is csepeg e félig kész pokol oldalairól és tetejéről." Petőfi Sándor a Baradláról (1845)

Az Aggteleki-karszt az ország legnagyszerűbb természeti kincseinek egyike. Legismertebb barlangjában (Baradla) már a XVIII. század elején indultak szervezett túrák, így egyike a világ első idegenforgalmi barlangjának. A Baradla nagy múltjának átka, hogy az őskori lakók tábortüzeinek és a korai látogatók szurokfáklyáinak koromlerakódásai sok helyen feketére színezte a barlang képződményeit. A barlangot más módokon is megviselte lakóinak, látogatóinak tapintatlansága. Méretei okán még így is lenyűgöző a Baradla, de aki szeretné megsejteni egykori szépségét, az az újabban felfedezett barlangokat is keresse fel. Mi eddig a Baradlán kívül a Vass Imre- és Rákóczi-barlangokat kerestük fel, de később mindenképpen visszatérünk az Aggteleki Nemzeti Parkba további barlanglátogatás ürügyén (a Baradlának is csak az egyik szakaszát jártuk be).

Akit érdekelnek a hazai barlangok, elsősorban a magyar karszt- és barlangkutató társaság honlapját böngéssze. E-könyvtár, tanfolyamok, kiadványok, barlangtérkép-tár, hírek, sajtófigyelő...

Az Aggteleki-karszt barlangjai — fotó album

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése