2013. november 29., péntek

Rhishikesh Kedare kalligráfiája


Másfél évvel az Achyut Palav bejegyzés után most végre újra az “iszlám kalligráfián túli mai indiai kalligráfiáról” lehet szó két, – látókörömbe viszonylag újonnan és egyszerre kerülő – művész révén.
Rhishikesh Kedare reklámgrafikát, tipográfiát tanult Ahmedabadban (National Institute of Design). Poszterek, logó- és arculattervezések mellett szívesen ragad tollat (vagy akár fogkefét), hogy devanāgarī kalligráfián keresztül is alkothasson valami szépet.


2013. november 14., csütörtök

BaliOrganicArts


Bali szigetén az aratás idejére várók, hogy múlassák az időt, mindig szívesen faragtak szobrokat, maszkokat, medálokat. Ez Tampaksiringben sokáig a puszta időtöltésen, faragás örömén és kész tárgyak használatán túl csak némi pluszbevételt jelentett a helyieknek, amennyiben a turistáknak eladták műveiket. A szülők tapasztalatait tökélyre fejlesztve, a legújabb generáció már "főállásban" farag különleges művészi darabokat nemzetközi megrendeléseket elégítve ki. A BaliOrganicArts művészeinek elsősorban fa, csont és bivalyszarv jelenti az alapanyagot, de került kezükbe már jávorszarvas agancs, krokodilkoponya, mamutagyar, és számos ásvány is.