2010. december 25., szombat

Tibetan Christian ArtTibetan Christian Art

A képekhez és a linkhez nem nagyon fűznék bővebb kommentárt. Talán csak  annyit, hogy bár nagy veszteség, hogy a YouTube-on már nincsenek fenn a megváltónak címzett tibeti dalok videói (tibeti népdalok stílusában kínai hangszereléssel a nepáli videóklippeket megközelítő látvánnyal), de megnézhető a CCTV háromperces angol nyelvű videója (Christian Tibet) és a God in Tibet tízperces részlete, amennyiben mindenképpen videókon keresztül szeretne valaki többet megtudni a tibeti keresztényekről. További hasznos linkek:
Amdo for Jesus
Tibetan Bible website
The Jesus Thangka
Christian Art / Asian

2010. december 18., szombat

Intermediate Perspective

Gade egyedi stílusa távolról sem csak abból áll, hogy képregényhéroszokat és egyéb modern idolokat a tradicionális tibeti ikonográfia keretei közé terel, de mindenképpen ez az ami miatt sokan felfigyeltek rá és ez az amit több fiatalabb tibeti festő is megpróbál utánozni. Gade ennél sokkal többet tud, és ez soha nem volt annyira egyértelmű, mint legújabb munkáin. Természetesen van itt Kung Fu Panda és King Kong, de ennél sokkal meggyőzőbb, izgalmasabb dolgok is. Jövőbeli munkáin ez valószínűleg még inkább kiteljesedik, és valószínűleg ezek is hatással lesznek az egész tibeti kortárs művészetre.
(3 hónapja már volt már egy képekben gazdag poszt a témában)

2010. december 17., péntek

Yang Mao-Lin on Taiwan CallingA Taiwan Calling című nagyszabású kiállítással először mutatkozik be a régióban a tajvani kortárs művészet. Az elmúlt években egyre több európai kulturális intézmény programja tükröz valódi, szakmai érdeklődést az ázsiai kortárs művészet iránt. A tajvani művészet legújabb tendenciái ugyanis eredményesen ötvözik a képzőművészeti tradíciót a legmodernebb technikai vívmányokkal, miközben a legégetőbb társadalmi vagy szociális kérdésekre összpontosítanak. Budapesten a Ludwig Múzeum és a Műcsarnok eddig példátlan együttműködésként, egyidejűleg mutatja be a tajvani képzőművészet sokszínűségét és frissességét, 25 művész több mint 200 művén keresztül.

A kiállítás a Műcsarnokban ma, a Ludwig Múzeumban tegnap nyílt meg. Valószínűleg mindkét helyszín több meglepetést is tartogat, de a fenti plakát egyértelműen a Műcsarnokba csábít jobban; Yang Mao-Lin képe (Jataka Tale of Extraordinary Love Vajradhara) ugyanis itt látható. Hogy további munkái is szerepelnek-e a tárlaton, még nem tudom, de budapesti szereplésének örömére válogattam ide párat kedvenceimből.

Yang Mao-Lin / Ravenel Art Group
Yang Mao-Lin / Christie's
Yang Mao-Lin / Kingsley's
Yang Mao-Lin / ITPARK

The Three Sages in the Ocean of Misery

Contemplative Peter Pan Bodhisattva Rides on Mantid

Lucky Bat Vidyaraja

Materia Obscura

Legutóbbi poszt tárgya a siddham írás legismertebb/legjobb nyugati művelője volt, ezúttal pedig az egyik legújabb alkalmazója. Victoria Fattore képein a siddham írás a hagyományos alkalmazástól igen eltérő módon szerepel. Jól ismert vagy ismeretlen, sumér vagy más eredetű motívumokkal és jelképekkel alkot itt a siddham írás egy egészen érdekes összképet. Kiváncsi vagyok az estleges folytatásra. Siddhāṃrastu.  
Materia Obscura
Nubigena
Victoria Fattore on carbonmade
nihilum on tumblr