2010. október 21., csütörtök

Milton Glaser's Buddhist Works

Dark Tantra
Light Tantra
Milton Glaser egy-egy grafikai munkáját mindannyian jól ismerjük. Ő tervezte például a DC Comics vagy a Gundel Étterem logóját, de legismertebb gyermeke mindenképpen a híres INY embléma. Tipográfusok egyik nagy példaképe ő. Logói és plakátjai egyaránt hivatkozási alapok.

Gazdag tibeti gyűjteménye miatt a buddhista művészet egyik nyugati zarándokhelyének számító Rubin Museum of Art (logóját Glaser tervezte) számára összeállított új kiállítása anyagába több buddhista tematikájú munkát is beválogatott. Gasner a hatvanas években ismerkedett meg a buddhizmussal a Kundalini jóga közvetítésével (nyílván innen erednek tantrikus képeinek kígyói).
The Dance

srid gsum mi rtag ston ka'i sprin dang 'dra //
'gro ba'i skye 'chi gar la blta dang mtshungs //
skyes bu'i tshe 'gro nam mkha'i glog 'dra ste //
ri gzar 'bab chu bzhin du myur mgyogs 'gro //
A három létbirodalom mulandó, mint az őszi felhők.
A vándorlények szüntelen körforgása egy tánc látványához fogható.
Az emberi élet olyan gyorsan rohan, mint a legmeredekebb hegyek zuhatagai,
És olyan gyorsan tűnik el, mint a villámlás az égen.
(Lalitavisztara Szútra)

Thai Contemporary Art 2: Sweet Intestine & Silent Wish

Nantana Phonak
Pheerapong Kiliwong

2010. október 20., szerda

The Firstborn

Az előző bejegyzésről jutott eszembe a portugál The Firstborn zenekar. Amikor először hallottam őket, még csak egy közepesre sikerült kísérletnek tűnt metál zenéjük ázsiai elemekkel való izgalmasabbá, teljesebbé tétele. 2005-ben jelent meg a “The Unclenching of Fists” album, amit teljes egészében a Tibeti Halottaskönyvre próbáltak építeni. A lemezt egy portugál szaklap az év metál lemezének szavazta. A lemezen kétségkívül meglátszik a közel négyévnyi munka. Az ekkor rájuk ragasztott avantgarde metal jelző helytállónak tűnik, de az a bizonyos gyümölcs 2008-as alkotásukra (The Noble Search) ért be igazán. A szitárral dúsított progresszív metál zenéjük teljesen rendben van és tartalom is remek irányba kanyarodott.

The Firstborn
The Firstborn / Myspace
The Firstborn / facebook



JOURNEY OF A DREAM – A Heavy Metal Story Of A Tibetan Refugee…


Shenpenn Khymsar száműzetésben született tibeti, aki végül Kanadában váltotta valóra gyermekkora nagy álmát: metálzenész lett. Death metal bandát alapított Avatara néven, majd az első lemez felvételével közel egyidőben visszatért Dardzsilingbe, hogy leforgassa élete dokumentumfilmjét. Közben szólólemezén is dolgozik, ami szorosan összefügg filmjével, amolyan buddhista metálnak ígéri (a film trailerében is szereplő dal: Soul from the East). Állítólag ő az első és egyetlen tibeti metálzenész. Ő mondja ezt, biztosan igaza van...
A filmben Shenpenn Khymsar egyéni sorsán túl még jó nagy adaggal kapunk a dardzsilingi underground rock/metal életből. Tibetről, számüzetésben élő tibetiekről szóló dokumentumfilmek végeláthatatlanul hosszú sorában már ideje volt, hogy megjelenjenek az ehhez hasonló, kicsit újabb és egyénibb látásmóddal forgatott filmek. Talán céljukat is könnyebben érik el.

2010. október 18., hétfő

Tibetan Skulls by Horimouja


Jack Mosher aka Horimouja neve és mintakönyvei nem ismeretlenek a tetoválók világában. Sárkányok, ragadozók, jellegzetes japán motívumok után tibeti stílusú koponyák rajzai töltik meg egyik legutóbbi füzetét. A japán elemekhez még egy ilyen konkrét témánál is ragaszkodik, így tűnhetnek fel rajzain a következők: cseresznyevirágok, koi, tengu orr, tomoe, valamint Fūjin és Raijin alakja. Mindezek egyáltalán nem rontanak az összképen, sőt: egy-egy szép és kreatív rajz láttán a mindig újítani tudó, ördögien mesteri kathmandu-völgyi kézművesek is elismerően csettintenének.
Jack Mosher / Horimouja a MySpace-en.
Jack Mosher tattoo-munkái.
Interjú Mosher-rel a Big Tatto Planeten.
Mosher könyvei az Amazonon.com-on.