2010. március 25., csütörtök

Brendan Perry koncert

Március 30-án a Diesel Clubban lép fel Brendan Perry, az egykori Dead Can Dance duó férfi fele.


- Nem szoktál el a turnézástól?
- Nem hiszem! Nem aggódom, sokat gyakoroltam (mondja viccesen), és imádok koncertezni. Szóló-előadóként nincsenek kötelezettségeim másik három-négy zenésszel szemben. De most határozottan ezt akarom csinálni, koncertezni és lemezeket készíteni – ez a tervem a következő tíz évre. Most már van menedzserem, turnémenedzserem, ügynököm és talán kiadóm is. Az elmúlt időszak jó volt arra, hogy rengeteg inspirációt szívjak magamba, és most ezeket kifejezésre is szeretném juttatni.
 

- Amikor 2005-ben a Dead Can Dance újra összeállt egy „utolsó búcsúturnéra”, nem gondoltátok, hogy mégis csak jó lenne ismét együtt zenélni.
- Beszéltünk róla. Azt találtuk ki, hogy a turné után stúdióba vonulunk, de valahogy Lisa számai, amiket a turnéra írt, sokkal inkább a nyugati klasszikus zene irányába mozdultak el, míg én sokkal inkább kelet felé orientálódtam. Valahogy nem volt elég átfedés a kettőnk zenéje között ahhoz, hogy egy fedél alá hozzuk azt. Ettől függetlenül lehet, hogy a jövőben mégis összejön. Beszéltünk már róla, hogy írunk zenéket egy kis kamarazenekarra, koncertezünk vele, majd a „templomban” felvesszük. 

A teljes interjú az EST.hu-n olvasható.

Brendan Perry - The Carnival is Over (Live at Le Botanique, Brussels, 20.03.2010.)


Brendan Perry - A Passage In Time (Live at Sala Heineken, Madrid, 16.03.2010.)


Brendan Perry - Wintersun (Live at Le Botanique, Brussels, 20.03.2010.)

2010. március 14., vasárnap

Wheels Within WheelsA dzsessz és a tibeti szertartászene összefonódása viszonylag ritka, és ez talán nem is véletlen. A hangszerek szintjén volna lehetőség (az egyik fél számára), de a kontroll nélküli improvizációk hazavághatják az egészet, így többnyire terméketlen az efféle kapcsolat. A frappáns nevű Bardo State Orchestra három dzsesszzenészt takar: Jim Dvorak, Marcio Mattos, Ken Hyder. Két kemezük közül a 1996-os Wheels Within Wheels címűt ismerem csak. Ezen az albumon egy nepáli monostor négy tibeti szerzetese egészíti ki őket. A tibeti szertartászene valamennyi hangszere és ezzel együtt valamennyi jellegzetes hangzása megjelenik a lemezen, amit vagy tönkretesznek a dzsesszerek improvizációi vagy időnként kibontakozik egy-egy vállalható, valóban izgalmas rész.
A dzsessz nem az én világom, de mások lehet, hogy imádnák ezt a lemezt.

Green LamaA Zöld Láma a negyvenes évek egyik jellegzetes ponyvahőse. A zöld igazságosztó először 1940 áprilisában tűnt fel. Eredettörténete szerint ő egy gazdag new york-i polgár, aki 10 év tibeti távollét után tér vissza hazájába nem kevés mágikus képesség birtokában. A kor igényeihez igazodva rendszeresen teszi helyre az USA ellenségeit. Hol a germánokat alázza, hol meg Tokyot bombázza – miközben rendszeresen mormolja a Könyörületesség Bodhiszattvájának mantráját...
A könyörület zöldruhás hérosza a WWII után eltűnni látszott. Először nem sokkal később és csak nagyon rövid időre reinkarnálódott (49-ben egy 11 részes rádiójáték-sorozat erejéig), majd 2004 óta újra és újra testet ölt. Rejtély, hogy miért is.

2010. március 2., kedd

Milarepa news

A Best Hollywood Kft. jóvoltából moziban is láthatjuk végre Neten Choklin 2005-ös Milarepa filmjét. A filmet a premier időpontjától (március 25.) Budapesten a Művész Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Tabán Mozi vetíti. Vidéken a pécsi Apolló, a győri Hrabal, a Szeged Belvárosi, a hévízi Fontána, a szombathelyi Savaria és a szolnoki Tisza mozik vetítik a premier napjától. Áprilistól újabb mozikban is vetítésre kerül a film az ország különböző városaiban.
A bemutatóval egyidőben jelenik meg DVD-n a Tanítások Milarepáról (Teachings of Milarepa) c. dokumentumfilm, amelyen Khando rinpoche, Orgyen Tobgyal rinpoche, Sögyal rinpoche, Ani Pema Chödron, Lama Zope rinpoche, Arjia rinpoche és Neten Chokling rinpoche magyarázatai láthatók arról, hogyan értelmezhetők Milarepa tanításai, a saját életünkben. A tanítások Milarepáról DVD 175 perc hosszúságú, a tervezett értékesítési ára 1.490 Ft.

A fenti hírrel közel egyidőben ért utol az infó, hogy Neten Chokling filmje után egy évvel (2006) egy nyingmapa tulku, Sönom Rinpoche is filmet forgatott a tibeti szentről. Túl sok jót a filmről még nemigen olvastam, de még így is nagyon kiváncsi vagyok rá.