2009. augusztus 17., hétfő

Interpretation of Emptiness


Zheng Lu egy Pekinben élő, de Belső-Mongóliában született fiatal művész. 2007-ben a "Mao mindig áll" című acél-keljfeljancsi szobra több volt, mint csupán érdekes. Most első nagyobb, önálló kiállítására készül. 2009 szeptember 12-től a pekingi New Age Galériában lesz látható az "Interpretation of Emptiness". Újabb fémszobrain a kínai kalligráfia iránti tisztelete és rajongása a legszembetűnőbb. Gyerekkora óta vonzódik a különböző kínai írásokhoz. Szobrokhoz az ókori pecsétírást tudja leginkább használni. A fenti képen a Gyémánt Szútra (Vadzsraccshedika Pradzsnyápáramitá Szutra) egy részlete alkot egy arcot.
"Csillag, káprázat és mécsláng
Délibáb, harmatcsepp és buborék
Álomkép, villámlás és felhő:
Ilyennek láss mindent, mi összetett!"


2009. augusztus 6., csütörtök

Buddha vs. Satan


Szeretem a buddhista vonatkozású képregényeket, mégha általában nem is különösebben hitelesek vagy mélyek. Meglepő talán, hogy akik rendszersen túllépik azt a bizonyos határt, pont az ázsiai rajzregény-művészek. A The FØØL's Progress belemarkolt a sűrűjébe, és a legmerészebbek egyikének apropóján röviden, de kielégítő alapossággal ír – a fentivel azonos címmel – olyan dolgokról, mint a mangában, animéban kiforgatott, lebutított vadzsrajánáról, vagy Buddha és a harcművészetek nagy egymásra találásáról a pop-kultúrában. Én most ebből csak a lényeget emelem ki.
Kujaku (Spirit Warrior vagy Peacock King) egy démonűzésre, ördögvadászatra szakosodott singon szerzetes. Fegyvere egy egy-ágú vadzsra (újabban egy purba). A harcos szerzetes Lucifer és Mahamayuri reinkarnációja. A történetekben rendszeresen tűnnek fel világvallások motívumai, például a Szent Grálról kiderül, hogy az valójában Krisztus koponyája, amit ha megtöltenek Kujaku vérével, az életet ad a "sötét Buddhának" (黑暗大日如来)... A "Szellemharcos Pávakirály" leginkább két olyan mozifilmnek tudott életet adni, amik igazi trash kung-fu eposzoknak tűnnek (The Peacock King, 1988; Saga of the Phoenix, 1990). Az anime (Spirit Warrior, 1997) már egészen pofás, de az igazán érdekes továbbra is a manga. 2007-ben a manga hasábjain szaggatta egymást Buddha és Sátán... A csatát, jelentőségéhez mérten, valahol a távoli űrben vívják (például a Szaturnusz gyűrűjén). Vairocsana Buddha a Nap (tűz)erejét használva fékezi meg a gonoszt, hogy a jó és rossz, pokol és menny kozmikus egyensúlya ismét helyreálljon... A történet súlyos, de nem egyedülálló. Korábban egy hongkongi sci-fi képregényben Galaktikus Buddha (天極如來) lótusztrón-járművéről aprította ellenségeit.

2009. augusztus 5., szerda

Gobi Treasure Hunt 2009Egy osztrák-mongol csapat 70 éve nem látott buddhista kincseket ásott ki a Góbi sivatagban. A harmincas években a kommunista hadsereg pusztítása elől megmenekített kincsek Danzan Ravjaa (1803-1856) a legendás mongol buddhista tanító, jógi, gyógyító, költő, festő és kölönc tulajdonai voltak. Az 5. Noyon Khutugt-ként vagy Góbi szentjeként is ismert Danzan Ravjaa monostorokat és köziskolát alapított, valamint a verselésen túl dalokat (például ami a mai napig töretlenül népszerű: Ulemjiin Chanar / Үлэмжийн чанар) és operát is írt. 1856-ban mérgezett vodka végzett vele (a vodka volt a gyengéje).
1937-ben a Danzan Ravjaa-hagyatékot őrző Tudov nevű szerzetes, hogy a buddhista ereklyéket (szobrok, festmények, eredeti kéziratok, kegytárgyak...) megmentse a mongol és szovjet hadsereg elől (több száz monostort fosztottak ki és pusztítottak el), elásta őket valahol a Góbi sivatagban. Teljes titokban ásott el éjszakánként egy-egy ládát. Az 1500 ládából 64-et sikerült elásnia mire a hadsereg lerohanta a Khamariin Hiid monostort. Tudov a pontos helyszín titkát továbbadta unokájának, aki 1989-ben megalapította a Danzan Ravjaa Múzeumot. Az osztrák-mongol összefogásban most újabb ládákat ástak ki. Az esemény livestream videója még látható a projekt honlapján. Jelenleg mintegy 15-20 doboz lehet még a föld alatt.