2009. augusztus 4., kedd

Holdvilág-árok, remetebarlang, őskarszt

Feltöltöttem három kisebb kirándulásunk képeit. A fotók egyik esetben sem különösebben jók vagy szépek, de annyi talán van bennük, hogy meghozza az ember kedvét egy-egy kisebb túrához. A Holdvilág-árok a Pilis egyik rejtélyes, kultikus helye. Mi elsősorban a sziklába vájt kaptárfülkék miatt kerestük fel a helyet. Esős időben nem érdemes elindulni. A Holdvilág-árok állítólag teliholdas éjjeleken a legszebb. Irodalom a témában: Sashegyi Sándor - Holdvilágárok Mátraverebély-Szentkút egyike a 14 magyarországi ferences zarándokhelynek. A Szentkúti Nemzeti Kegyhelyhez közel, a Meszes-tetőn található a kisebb remetebarlang-csoport. "A remetebarlang középkori eredete nem igazolható. A remeték főleg a XVIII. században tartózkodtak a barlangban, de egyes közlések szerint még az 1930-as években is lakták. 

A barlangnak két kápolnája, egy nagyobb csarnoka, egy konyhája, étkezőhelyisége, három hálókamrája, egy kamrája és egy illemhelye volt. 
A helyiségek méretei változóak, legnagyobb a két kápolna és a konyha, belmagasságuk 1,9-2,6 méter közötti. 
Mennyezetük sík, illetve a kápolnáé kosárívesen van kifaragva." "A Bakony déli részén fekvő Úrkút mellett az egykor működő mangánbányában az érc kitermelését követően látványos, ősi trópusi kúpkarsztok ép maradványai kerültek napvilágra." (NG) A Balaton-felvidék tele van páratlan geológiai meglepetésekkel; az Úrkúti-őskarszt ezek egyike.