2009. május 11., hétfő

Oroszország fősámánt keresFősámánt keresnek Oroszország számára, s az ősi hagyomány paradox módon az interneten is terjed: a választás szervezői szerint az idő rég megérett erre, mert a sámánoknak szükségük van valakire, aki megoldja a különböző felmerülő kérdéseket, egyebek mellett a jogi problémákat.

Elvil Dikszon, az Alfa Mezotudat Közösség vezetője, a tuvai sámánok Dungur szervezetének és a sámánklánok Hohorei-Kuth egyesülésének tagja az Ekszpressz Gazeta című orosz hírpotálnak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a sámánok egyenlő partnerként állhassanak szóba más vallások papjaival.

A sámánizmus a legrégibb ismert vallás, legalább tízezer éves, és valójában a többi vallás ebből alakult ki, de később mindegyik megtagadta az eredetét. Emellett az emberek azt hiszik, a sámán afféle vadember, aki transzban táncol a tűz körül a dobjával, holott ez csak bizonyos kultúrkörökben érvényes. A fősámán-választás nagy figyelmet keltett világszerte, még amerikai indián sámánok is jelentkeztek, de őket el kellett utasítani, mivel Oroszország fősámánját keresik - mondta.

Interneten keresik az orosz fősámánt
Russian Internet vote for top shaman splits community