2008. január 28., hétfő

Felújítják Kőrösi Csoma Sándor szobáját

Várhatóan ez év tavaszán kezdődik meg Kőrösi Csoma Sándor Kelet-kutató egykori kolostori szobájának felújítása Indiában, a zanglai palotában - közölte a feladatok koordinálását végző Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) és az Angkor Alapítvány az MTI-vel.Tájékoztatásuk szerint e kolostorban készítette el Kőrösi Csoma Sándor Tibet történetének, földrajzának és irodalmának leírását, és a tibeti-angol szótár alapját jelentő első, 30 ezer szócikkből álló szójegyzékét, amelynek köszönhetően a tibeti kulturális örökség és a tibeti buddhizmus jelentőségét felismerte a tudományos világ. A nemzetközi viszonylatban is jelentős, magyar vonatkozású emlékhelyek felkutatását és megvédését is célul kitűző Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat az Angkor Alapítványtól értesült a zanglai palota folyamatosan romló, kritikussá vált állapotáról - olvasható a közleményben.Az épület állapotának felmérését Irimiás Balázs és Nagy Olga, a tokiói Waseda Egyetem hallgatói végezték, akik tavaly augusztusban magánemberként látogatták meg a zanglai palota épületét, és szembesültek a lakatlan épület romos állapotával, a Kőrösi Csoma Sándor egykori cellája falán keletkezett repedésekkel.
A körvonalazódó megmentési munkában a Szakszolgálat vezetői vállalták az elsődleges és a kidolgozandó részletes helyreállítási program elkészítését, szakmai koordinálását és felügyeletét, a szükséges műemléki szakemberek munkájának, és az intézményi háttérnek a biztosítását. Az Angkor Alapítvány végezné az önkéntesek munkájának szervezését, az adminisztrációs feladatok ellátását.
A helyszíni felmérés alapján készített elsődleges helyreállítási terv szerint 2008 nyarán az épület további romlását kell megakadályozni és a legfelső szinten levő helységek (szentély és Kőrösi Csoma Sándor szobája) födémét kijavítani, tetőszigetelését kell megoldani. Valamint szükséges a szentély megmaradt berendezésének, szobrainak művészettörténeti feldolgozása. A helyreállítási munkálatok várhatóan 2009 második felére fejeződnek be.
A két lelkes egyetemi hallgató példaértékű kezdeményezésében való részvételhez az Angkor Alapítvány önkénteseket keres, továbbá lehetőség van az expedíció anyagi támogatására is a személyi jövedelemadó 1%-ával vagy más formában. Bővebb információ az alapítvány honlapján: csomas room